Voedingsstoffen die goed zijn voor je huid.


Helaas bestaat er geen magisch ingrediënt dat je eeuwig jong en rimpelloos houdt. Elke dag je make-up er afhalen, je gezicht reinigen, dagcrème of nachtcrème erop. Je doet er alles aan om je huid mooi te houden. Maar wat je soms misschien wel eens vergeet, is dat voeding ook heel veel kan doen voor een mooie gezonde huid. Hier onder verschillende voedingsmiddelen die bijdragen aan een gezond en stralende huid.

Worteltjes

Misschien heb je wel eens het woord ‘retinol’ bij de ingrediënten op je pot crème zien staan. Retinol is het zelfde als vitamine A. Je hebt vitamine A nodig voor de aanmaak van cellen en de weefselstructuur van de huid. Het zit in grote hoeveelheden in lever en wordt vaak aan bak- en braadproducten toegevoegd. Je lichaam maakt vitamine A aan uit carotenoïden en die zitten in worteltjes.

Spruitjes

Voor velen een ‘jeugdtrauma’, maar in deze minikooltjes zitten vol met vitamine C, zelfs meer als in sinaasappels. Vitamine C is belangrijk voor de vorming van bindweefsel en zorgt voor een stevige huid.

Lust je nog steeds geen spruitjes? Ook (citrus)fruit, aardappelen, koolsoorten, kiwi’s, bessen en aardbeien zitten vol met vitamine C.

Zonnebloemolie

Nog een vitamine die je vaak tegenkomt in huidverzorginsproducten is vitamine E. Het is een antioxidant die je cellen beschermt tegen vrije radicalen. Plantaardige oliën en plantaardige producten als granen, noten, zaden, groenten en fruit zit vol met vitamine E.

Brood

Naast vitamines zijn er ook een aantal mineralen belangrijk voor je huid: jodium, koper en zink. Een koper- of zinktekort komt in Nederland vrijwel niet voor. Je hebt maar een heel klein beetje van deze spoorelementen nodig en ze zitten in allerlei voedingsmiddelen. De meeste mensen krijgen ook 'vanzelf' genoeg jodium binnen via hun voeding. Niet omdat het er van nature in zit, maar omdat het toegevoegd wordt aan brood(vervangers), vleesproducten en zout. Een tekort ontstaat alleen als je geen zout gebruikt waar jodium in of zit als je te weinig brood eet.

Zalm

Omega 3 vetzuren kunnen ook bijdragen aan een gezonde huid. Het kan invloed hebben op eczeem en allergieën, maar hoeveel omega-3 vetzuren je daarvoor binnen moet krijgen, is nog niet duidelijk. Ook een droge huid kan er baat bij hebben. Daarnaast zijn aanwijzingen dat het beschermt tegen hart- en vaatziekten. Vooral in vette vis zit veel omega-3.

Tomaten

Je beschermt je huid het beste tegen veroudering en de schadelijke effecten van de zon door je goed in te smeren met een zonnebrandcrème. Maar wist je dat tomaten ook een klein beetje helpen? In een tomaat zit lycopeen. Dit stofje geeft de rode kleur aan tomaten en is een antioxidant die de huid zou behoeden voor verbranding en veroudering als gevolg van zonlicht. Vooral tomatenproducten zoals tomatensap en –soep zijn rijk aan dit stofje.

water

je lichaam heeft de hele dag door water nodig, zodat je organen, weefsels en cellen, en dus ook je huid altijd voldoende gehydrateerd zijn. Anders droog je uit, wordt je huid minder elastisch en wat slapper. bij een goede vochtbalans kunnen afvalstoffen goed worden afgevoerd, zowel via het transpireren van de huid als via de urine.•

bedankt voor het lezen! x Nicole

Bron: michellesgoodfood

#beauty #voeding