Wat gebeurt er met je huid als je verbrand door de zon?


Nu het zonnetje weer flink schijnt, zie je het overal wel voorbij komen dat er veel rode huidjes zijn door het verbranden van de zon. Iedereen weet het stiekem dat dit schadelijk is voor de huid, maar we willen vooral bruin worden en maken ons vaak niet al te druk. Maar is een zonverbranding wel zo onschuldig als we denken?

Wat is een zonverbranding?

Een rode huid door zonverbranding geeft aan dat de huid beschadigd is door overmatige blootstelling aan UV-stralen. De huid geeft ons door de rode kleur een waarschuwing dat de huid teveel is blootgesteld aan UV-stralen en dat herstel noodzakelijk is. De eerste indicatie is roodheid, doordat de bloedvaten wijder worden. Vervolgens zal de huid vocht verliezen en dehydrateren, waardoor een trekkerig gevoel kan ontstaan. Naarmate de huid vaker wordt blootgesteld aan UV-stralen, zal deze zich gaan aanpassen aan het UV-licht. Dit kan op twee manieren, namelijk doordat de bovenste huidlaag dikker wordt, of doordat bruining plaatsvindt (pigmentatie). Ontstaat het bruiningsproces dus uit noodzaak: het pigment wordt door ons lichaam gebruikt om te voorkomen dat UV-stralen dieper in de huid doordringen en ons DNA beschadigen. Het is een natuurlijk bescherming van de huid! Een zongebruinde huid is dus eigenlijk geen ‘gezond kleurtje’, maar bij een bruine huid is er altijd schade aan cellen of DNA opgetreden. Wanneer de huid veelvuldig en overmatig wordt blootgesteld aan zonlicht kan hyperpigmentatie plaatsvinden, waardoor lichte of donkere vlekken ontstaan. Het lichaam kan dit oplossen als het slechts om een lichte beschadiging gaat, maar wanneer het lichaam wordt blootgesteld aan meer zonlicht dan het kan repareren, ontstaat serieuze schade. Hoe vaker je verbrand bent, des te groter de kans dus is op huidkanker.

waarom vervelt de huid?

Vervellen na verbranding is een manier van het lichaam om beschadigde cellen, die mogelijk kankerverwekkend zijn, kwijt te raken. Omdat gevaar optreedt voor het lichaam, treedt er automatisch een mechanisme in werking dat alle beschadigde cellen zo snel mogelijk afbreekt. Deze massale verwijdering van cellen kan ertoe leiden dat je grote lappen vel van je lichaam kunt trekken, die worden vervangen door nieuwe cellen onder deze huidlaag.

wat te doen als je verbrand ben?

Ten eerste moet je gelijk de oorzaak van het probleem aanpakken: ga direct uit de zon! Drink daarnaast veel water om dehydratatie tegen te gaan. Om je lichaam te verkoelen kun je een koud bad nemen (zonder badproducten). Dep je huid vervolgens droog in plaats van te wrijven. Vermijd vettige crèmes, want die kunnen ervoor zorgen dat de huid niet kan koelen, waardoor de verbranding alleen maar erger wordt. Breng liever een verzorgende aftersun gel aan op de verbrande huid en blijf uit de hitte en zon. Gebruik jij een aftersun alleen na het zonnen? Dit product is ook heel goed te gebruiken voor andere doeleinden, zoals na gevoeligheid door scheren, bij een trekkerig gevoel van de huid of als intensieve, verfrissende verzorging voor lichaam en gezicht!

Dit filmpje heeft kunstenaar Thomas Leveritt gemaakt waarin hij mensen met ultraviolet licht laat zien wat de conditie van hun huid is en wat zonnebrandcrème voor een verschil kan maken. Schokkend maar wel leerzaam!

(de zwarte puntjes op de gezichten is beschadiging van de huid)

Bedankt voor het lezen!

X Nicole

Bronnen: feeling.be, pinterest, youtube

#beauty #zon #verbranden