Fabels en feiten over de zon


Factor 50 op je gezicht? Ben je lekker? Dat heb jij toch helemaal niet nodig? Je bent al hartstikke bruin van jezelf. Bruine mensen hebben genoeg uv-bescherming aangemaakt in de huid. WRONG! Geloof het niet. Geloof het niet. Er wordt zoveel gebazeld over zonnefeitjes. Met de zon kun je niet voorzichtig genoeg zijn. Beter te voorzichtig dan té grote risico’s nemen.

1. CITROENSAP TEGEN SPROETJES Ja, citroensap tegen sproeten werkt. Kunnen we niet ontkennen. Citroen bleekt de huid net zoals het je haar bleekt. Of je het moet willen is een ander punt. Het droogt de huid (net als het haar) hartstikke uit. 2. JE WORDT VAN OLIJFOLIE POEPIE BRUIN NIET DOEN! Ga niet in de zon bakken met een geolied lijf. Je wordt inderdaad in een poep en een scheet zo bruin als Dries Roelvink wanneer je jezelf in de zon gaat frituren in olijfolie. Maar dit is echt levensgevaarlijk!!

3. MET EEN HOGERE FACTOR BRUIN JE NIET

Dit is een fabel hoe bruin je wordt, is erfelijk bepaald en hangt dus niet af van je beschermingsfactor. Je zal iets minder snel bruinen als je een zonnecrème met een hoge factor gebruikt, maar een lagere factor zal er zeker niet voor zorgen dat je bruiner wordt. Met een hogere beschermingsfactor bruin je geleidelijk, waardoor je een mooiere en meer egale kleur krijgt, die ook langer blijft. 4. WANNEER JE BRUIN BENT HOEF JE GEEN ZONNEBESCHERMING TE GEBRUIKEN Elke keer wanneer jouw huid onbeschermd in aanraking komt met de uv-straling treden er beschadigingen op in de huid. Rol de loper maar vast uit voor huidbeschadiging. 5. VOORDAT JE OP VAKANTIE GAAT MOET JE VOOR BRUINEN ONDER DE ZONNEBANK Fabel. Wanneer je 'voorbruint' onder de zonnebank wordt jouw huid wel bruiner, maar niet dikker. De huid wordt dus helemaal niet extra beschermt tegen UV-straling. Omdat de huid wel bruiner is, wordt er wel extra uv-straling aangetrokken (witte huid weerkaatst). Dus eigenlijk is het juist slechter. Onder de zonnebank gaan is sowieso slecht. 6. IN DE SCHADUW KUN JE NIET VERBRANDEN Uv-straling zit niet alleen in zon. Ook in de lucht zit uv-straling. In de zomer is dat hoger dan in de winter. Dus ook in de schaduw kun je verbranden. 7. MET SLECHT WEER HOEF JE GEEN SPF TE GEBRUIKEN Ook met slecht weer is het aan te raden om SPF te gebruiken. Smeer je het hele jaar in met SPF. Dat is het makkelijkste, dan kun je het nooit verkeerd doen. Er zit namelijk altijd uv-straling in de lucht. Vergeet ook je handen niet. Ken je die oude oma’tjes met gevlekte handen? Smeer ook je handen in met een crème met SPF en voorkom die vlekken. 8. KLEDING HOUDT UV-STRALING TEGEN Kleding beschermt deels tegen uv-straling omdat het de huid bedekt. Maar het laat ook lucht door en daarmee ook uv-straling.

9. WATERPROOF ZONNEBRANDCRÈME

Waterproof of waterresistant betekent dat een zonnebrandcrème na het zwemmen beter op de huid blijft zitten, dan een product waar dat niet op staat. De wet vereist bij gebruik van de term ‘waterproof’ dat na 40 minuten zwemmen, de beschreven SPF nog steeds gehaald wordt. Dat betekent dus dat als er op een fles ‘waterproof’ staat, dit niet betekent dat je na die ene insmeer beurt de hele dag in en uit het zwembad kan springen. Ook door het afdrogen met een handdoek wordt vaak een deel van de zonnebrandcrème verwijderd. Dus na het zwemmen kan je beter je zelf opnieuw insmeren 10. ZONNEBRANDCRÈME EN DE ZON

De beschermende factor die in zonnebrandcrème zit, gaat omlaag als je de fles of tube in de zon laat liggen. Zonnebrand beschermt zichzelf dus niet en het is aan te raden om het in een tas te stoppen of in de schaduw te leggen.

Geniet van de zon maar let goed op ;)

Bedankt voor het lezen!

X Nicole

Bron: ze.nl/pinterest

#zon #beauty