Zomersproetjes waar komen ze vandaan?


De een heeft ze rond de neus en de wangen, de ander heeft een kluitje op de kin of een paar op het voorhoofd. Sproetjes, zodra de zon zich laat zien, flirten deze vlekjes met je uiterlijk. Maar hoe komen we aan die sproetjes?

Sproetjes ontstaan al op jonge leeftijd. In de loop der jaren kunnen er door zonlicht meer sproeten verschijnen. Zelfs op oudere leeftijd kun je nieuwe sproeten ontdekken.

De sproetjes ontstaan door zoneschade: veelvuldige verbranding van de huid op jonge leeftijd. Of je veel of weinig sproetjes krijgt, is genetisch bepaald.

LICHT OF DONKERE HUID?

Mensen met een licht huidtype hebben meer sproetjes dan mensen met een donkere huidskleur. Dit komt niet doordat zij minder melanine (pigment) hebben, maar doordat de melanine onregelmatiger verdeeld is over het lichaam. Mensen met een licht huidtype hebben vaak blond of rood haar, lichte ogen en verbranden snel in de zon.

KLONTJES MELANINE

Melanine is een goed stofje, dit zijn huidcellen die werken als natuurlijke zonnebrand, ze maken je huid wat donkerder en beschermen je huid tegen de gevaarlijke effecten van de zon. Dus willen sproetjes zichtbaar worden, dan verzamelt de melanine in kleine klontjes onder je huid wat ervoor zorgt dat het donkerder wordt wanneer het wordt blootgesteld aan zonlicht. Het resultaat is een simpele optelsom: sproetjes!

FABELS EN FEITJES OVER SPROETJES Fabel: Je kunt geboren worden met sproetjes Feit: Ze verschijnen na een tijd in de zon gezeten te hebben Fabel: Alle mensen met rood haar hebben sproetjes Fabel: Alle mensen met sproetjes hebben rood haar of zijn rossig bedankt voor het lezen!

X Nicole

Bron: mens en gezondheid, pinterest

#zon #beauty