Milia's wat doe je eraan?


Die witte kleine korreltjes in je gezicht kunnen mega irritant zijn, of ze heel klein, best groot of met veel zijn. Maar waar komen deze dingen nou vandaan en hoe gaan ze weg?!

WAT IS EEN MILIA (GERSTEKORREL)?

Een milia, ook wel gerstekorrel genoemd is een klein wit korreltje in de huid. Dit wit korreltje zit net onder de huid verborgen. Milia’s ontstaan vaak spontaan. Soms verdwijnen ze ook weer spontaan, maar vaak blijven ze zitten. Een milia is onschuldig en geen reden tot paniek. Wel kan een milia storend zijn omdat het minder mooi uitziet.

MILIA'S BIJ BABY'S

Baby's hebben vaker last van milia’s. Ze zitten vooral rond en op de oogleden. Bij baby's verdwijnen de milia’s in de meeste gevallen weer spontaan. Het verwijderen van milia’s bij baby's is dan ook af te raden.

OORZAKEN MILIA'S

Een milia ontstaat in een talg of een zweetklier. Deze raakt verstopt en er ontstaat een korreltje in de klier. Deze ziet er uit als een wit korreltje dat vlak onder de huid ligt. Een milia is niet altijd te voorkomen maar je kan er wel aan werken om de risico's te verminderen, vooral als je er vaker last van hebt. De huid regelmatig goed scrubben is eigenlijk het belangrijkste hierbij, zodat talgklieren niet verstopt kunnen raken. Meestal ontstaan de milia’s rond de ogen. Milia’s ontstaan vaak door te kort aan vocht in de huid dus de huid moet goed gehydrateerd worden daar kan een oogcrème bij helpen. MILIA VERWIJDEREN

Een milia is een goedaardig en onschuldig bultje dat in principe niet verwijderd hoeft te worden. Meestal wordt dit uit cosmetisch oogpunt gedaan. Milia’s verwijderen is lastig, je kunt ze niet uitknijpen zoals een puistje. Beter kun je het aan de schoonheidsspecialiste overlaten.

Bedankt voor het lezen!

X Nicole

Bronnen: dokteronline, mensengezondheid, huidvisie